58-мо ОУ отбеляза Деня на розовата фланелка с розови балони, розови гривни и информация срещу насилието в училище

rozova

58-мо ОУ „Сергей Румянцев” отбеляза днес (23.02.2022 г.) Деня на розовата фланелка за седма поредна година. Той се провежда всяка последна сряда от месец февруари.

Фланелката и цветът символизират неприемането на тормоз и насилие в училище. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото отишъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс подкрепят приятеля си, като купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат в инициативата. А те се оказали много.

Своята съпричастност с идеята за ненасилие в училище учениците и учителите от 58-мо ОУ изразиха с множество прояви: сутринта входовете на училището посрещнаха учениците с арки от розови балони, активисти от 6-ти и 7-ми клас раздаваха розови гривни, а класните ръководители – розови маски, изработени бяха табла, които информираха за Деня на розовата фланелка.

274517923 485303853242419 5698792734861383231 nПо радиоуредбата на училището прозвуча новина, която припомняше случката от 2007 година в Канада и призоваваше учениците да бъдат толерантни и приемащи към съучениците си. В Часа на класния ръководител педагозите от училището акцентираха пред класовете колко е важно да се учи, расте и преподава в спокойна среда без агресия и насилие – както физическо, така и вербално.

„58-мо училище е зона без насилие, полагаме общи усилия да изградим една спокойна, хармонична и благоприятстваща учебния процес среда за децата. Сутрин и в междучасията учителите ни дежурят в коридорите и на входовете на училището и подпомагат както възпитанието на децата, така и спазването на противоепидемичните мерки”, изказа задоволство от инициативата директорът на 58-мо ОУ г-н Костадин Мустайков.

„Отбелязването на Деня на розовата фланелка за нашето училище се превърна в традиция и сме изключително доволни, че инициативите, които подготвяме за Деня: таблата, арт инсталациите, говоренето по темата, дават резултати. Надяваме се да възпитаме поколения, които имат нулева толерантност към насилието - както в училище, така и на улицата”, сподели г-жа Славка Тодорова, главен учител и отговорник за инициативата Ден на розовата фланелка.

Класните ръководители от началния и прогимназиалния курс снимаха своите класове в Деня на розовата фланелка. Предстои да бъде направено табло със снимките на децата с розови маски и гривни, като своеобразен спомен за бъдещите възпитаници на училището.