История на Училището

 

uchilishte v orlandovci2

 Преди Освобождението и до края на ХХ век в Орландовци не е имало училище. Тогава нашият квартал е едно малко село и по-будните деца в него учат в съседните села Биримирци и Малашевци, като училищната сграда се е намирала между двете села.

За първи път в квартала започва организирано обучение на деца през учебната 1914/1915 година. Децата се обучават в една паралелка с четири слети класа от един учител. Това се осъществява в къщата на семейство Рогожарови, намираща се на днешната улица „Мара Бунева” и улица „Пощенска”.

 Още през следващата година броят на паралелките се увеличава . Има две паралелки с по два слети класа и с двама учители, като училището вече се помещава в сграда, намираща се в двора на черквата.

През първите години от съществуване на училището у родители и ученици добър спомен с преподавателската си дейност оставят : Елисавета Ангелова, Славка Стоянова, Мара Чакърова , Костадинка, Поликсена Янчева, Васев, Дора Василева и Димитър Василев, който е директор на училището. Скоро и тази сграда се оказва малка , защото от цялата страна към столицата и близките до нея села идват преселници и броят на желаещите да учат непрекъснато расте.

През 1928 година е построена нова сграда с шест учебни стаи, в които учат вече четири паралелки. В 1931 година към училището се открива прогимназия, като до тогава учениците от Орландовци учат в прогимназиите на Банишора и Биримирци. Към сградата на училището се прави пристройка с още четири учебни стаи през1932 година, но и това не може да реши проблема за поемане на всички ученици, макар че вече се учи на две смени. До 1933 година училището носи името на квартала – Орландовско народно училище , след това „Мария Луиза" . За учебната 1955 година се дострояват още шест учебни стаи, като в училището има вече физкултурен салон, лекарски кабинет и библиотека.

От 1944 година училището се именува Прогимназия „Сергей Румянцев", а от 1955 година – 58 основно училище „Сергей Румянцев" През 1960 година е построена пететажна красива училищна сграда на улица „Железопътна „ № 65 и занятията за младото поколение на квартал Орландовци вече петдесет години се провеждат в нея. До училището е разположен красив зелен парк, където децата много често провеждат заниманията си по физкултура и спортни игри.