Конкурсът на Общобългарския комитет "Васил Левски" на тема "150 години Българска национална революция"

komitetvl

Конкурсът на Общобългарския комитет "Васил Левски" на тема "150 години Българска национална революция", чийто резултати и призови места бяха обявени в Деня на детето - 1 юни 2020г., бе една прекрасна възможност нашите будни и родолюбиви български деца

 

от всички краища на красивата ни Родина да разкрият извора от таланти, които притежават.

Няколко ученици от клуб "Млади възрожденци" при 58 ОУ "Сергей Румянцев" в гр София също ни зарадваха със своето участие в конкурса, в категориите за индивидуално изпълнение на възрожденска песен и за есе на тема "Аз съм Левски".
Габриела избра да представи песента "Вятър ечи, Балкан стене", влагайки много усърдие при своята подготовка. Тя ни поднесе красиво и емоционално акапелно изпълнение, същевременно спазвайки точно тоналността на мелодията. Със своя мек тембър и с гордото си излъчване като истински възрожденец придаде несравнимо настроение на песента. Нейното чудесно представяне заслужи най-високата стълбица - първо място в категорията за индивидуално песенно изпълнение. Тази награда е признание и чест, които ще останат с непреходна стойност във времето, и винаги ще носи топли емоции на Габи и нейното семейство.
Иво също представи песента "Вятър ечи, Балкан стене", изпълнявайки я, гордо държейки в ръцете си трицветния ни флаг като безстрашен и непоклатим знаменосец. Със своя неизчерпаем източник на енергия той стана автор на две есета, в които сподели своето достойно желание да се погрижи да няма гладни деца по света и за всекиго да има по равно. Иво обърна внимание, че би насърчил хората да изразяваме мнението си по-смело, да бъдем по-добри и състрадателни едни към други и да имаме уважение към по-възрастните. Ако пресътворим тези мъдри негови послания на дело, бихме допринесли за повече искреност и повече жестове на подадена ръка в оплетеното от забързаност и сиви оттенъци ежедневие.
Изабела отново ни срещна с песента "Вятър ечи, Балкан стене", поднасяйки ни я със своя нежен детски глас. Наред с песенното участие, тя представи и есе, придружено с красива картина на герба и националния флаг на страната ни. В есето си разказва за личността на Апостола и ни припомня някои от неговите безсмъртни завети. Мъдри и прозорливи са думите й, че няма друга личност в нашата история, която да е толкова чиста и свята като Левски, за когото се е говорело и говори толкова много, а същевременно знаем толкова малко. Ако поспрем за миг и размислим за величието, високата чест и доблест на Апостола, за което повод ни дава Изабела, всеки от нас ще има възможност да продължи своя път, стремейки се към тези качества, и със сигурност тогава в обществото ни ще има повече морал, принципност и честност между хората.
Рая състави есе, в което прави задълбочен паралел между делото на Апостола и актуалните проблеми на съвременния глобален свят. С разсъжденията си тя ни насочва към така необходимото днес опазване на природата, към което да подхождаме отговорно. Спазването на екологичните принципи всъщност е ключов момент за добруването не само на нашата страна, но и на цялото човечество. Мислейки за съвременните проблеми, Рая споделя своето убеждение, че е важно да помним делото на Левски, да помним неговата саможертва, за да можем да се развиваме като народ и да бъдем свободни и можещи в нашето настояще и в нашето бъдеще. По този начин ще покажем, че борбата на нашите достойни предци не е била напразна. Че е имало защо хора като Левски да положат идеалите и живота си за нашата свобода.

Гордеем се с децата от нашия клуб, които с достойното си представяне за пореден път доказаха своето ученолюбие и стремеж към знанието. Надяваме се, че ще продължат да ни радват и в бъдеще!

Поднасяме благодарности на Общобългарски комитет "Васил Левски" за проведената инициатива и възможността да вземем участие. Убедени сме, че подобни мероприятия имат важно място в образователния път и израстването на българските деца, тъй като конкурсът ясно ни показа колко непресъхващ и живителен извор на вдъхновение може да бъде родната българска история!

 Есета на Изабела и Рая от 2б клас 58 ОУ "Сергей Румянцев"

Есета на Иво от 2б клас 58 ОУ "Сергей Румянцев"